Handlekurv

Sopper

HVA ER FERMENTERING?
Fermentering er en gjæringsprosess av et næringsmiddel som kan bidra til å gjøre næringsstoffene fra råvaren mer tilgjengelig for kroppen.

HVORFOR FERMENTERING?
Fermentering bryter ned stoffer som fytater og lignaner. Dette er stoffer som kan binde seg til næringsstoffer som vitaminer og mineraler, og kan bidra til å hindre deres opptak i kroppen. Fermentering gjør næringsstoffene i mat lettere tilgjengelig for opptak, og øker også produksjonen av nye antioksidanter. Fermenterte næringsmidler kan med sitt naturlige innhold av melkesyrebakterier også bidra til å bedre og gjenopprette den gode tarmfloraen.

FERMENTERING VERSUS EKSTRAHERING
I produksjonen av plantebaserte kosttilskudd benyttes ulike metoder, og ekstrahering er en vanlig produksjonsform. Ved (duo) ekstrahering benyttes kokende vann, som kan ødelegge en del av planten/soppens virkestoffer, blant annet enzymene, som er viktige for optimal effekt av produktet. Ved fermentering ivaretas og forsterkes virkestoffer i næringsmiddelet (planten/soppen) og dette er en av grunnene til at vi velger å bruke fermentering som produksjonsmetode.

VISSTE DU DETTE OM SOPP…
Sopp har i århundrer vært en viktig del av kostholdet i mange deler av verden, og har spilt en sentral rolle i produksjon av blant annet antibiotika, øl og ost. Nyere forskning har avdekket soppenes gunstige næringsinnhold og mange helsebringende egenskaper. Sopp opptar næringsstoffer gjennom lange forgreinede nettverk av røtter, kalt hyfer. Hyfene produserer enzymer som hjelper soppen å absorbere næringsstoffer fra underlaget de vokser på. Hyfene vever seg sammen til trådlignende kolonier og kalles da for mycel. Soppmycelet er ekstremt næringsrikt og det er dette næringsrike mycelet, som gjør soppen i stand til å formere seg. På et tidspunkt i vekstfasen dannes et fruktlegeme, det vi kaller sopp.

SOLARAY FERMENTERTE SOPPER
En patentert fermenteringsprosess «Solid State Fermentation Process», brukes for å sikre at den aller beste fremstillingsmetoden tas i bruk for å produsere våre sopp-produkter. Soppsporer dyrkes frem under aerobe forhold, altså med tilførsel av oksygen, i sterile, kontrollerte, GMP standardiserte omgivelser. Dyrkningen av soppen gjøres på økologisk, glutenfri havre (havrebiomasse). Havre er et optimalt vekstmedium, fordi havre inneholder flere av de samme næringsstoffene som sopp, blant annet betaglukaner. Næringen fra havrebiomassen gjør at soppsporene begynner å danne soppmycel, det trådlignende rotsystemet til sopp. Mycelet som vokser frem på havrebiomassen produserer enzymer og andre stoffer, som bidrar til å skape en naturlig fermenteringsprosess. Denne «fordøyelseseprosessen» er med på å bryte ned næringsstoffer og gjør dem vannløselige. Mycelet «spiser» etter hvert opp havren, og etterlater en næringsrik og naturlig fermentert biomasse av mycel. Soppmycelet høstes idet fruktlegemet, det vi kaller for sopp, er i ferd med å dannes- det er da innholdet av næringsstoffer er på sitt høyeste. Biomassen tørkes så ved lav temperatur, etter «rawfood prinsipps», for å ivareta alle de aktive virkestoffene i soppen.

FELLES EGENSKAPER FOR SOPPENE:

ADAPTOGENER
Benevnelsen adaptogen brukes om planter som støtter kroppens evne til å takle fysisk og psykisk stress. De adaptogene egenskapene i en plante bidrar til å balansere kroppens prosesser.

GODE KILDER TIL BETAGLUKANER
Betaglukaner er en gruppe polysakkarider (sukkerarter) som finnes i celleveggen til korntyper som havre og bygg, samt i noen typer gjær, bakterier og sopp. Man har oppdaget at enkelte immunceller i kroppen har glukanreseptorer (mottakere for betaglukaner). Studier viser at immunceller «spiser» betaglukaner, noe som gir næring til- og styrker cellene, og der igjennom immunforsvaret generelt.