Samling: ENZYMER
Enzymer er proteinstoffer som bidrar til at alle kjemiske reaksjoner i kroppen går som de skal. Alle reaksjoner i kroppen styres eller igangsettes av enzymer og hver dag foregår det millioner av slike reaksjoner. Vi har i alt mer enn 3.000 typer enzymer som bidrar til over 4.000 ulike biokjemiske reaksjoner. Enzymer dannes først og fremst i fordøyelsesorganene og i de hormonproduserende kjertlene våre, men også i alle kroppens celler. Fordøyelsesenzymer, produseres hovedsaklig i bukspyttkjertelen, men inntas også i form av planter som frukt og grønnsaker og er helt nødvendig for nedbryting og videre nyttegjøring av maten vi spiser og for en god fordøyelse.
Vi har fire hovedgrupper av fordøyelsesenzymer:
Vi har fire hovedgrupper av fordøyelsesenzymer:
- Amylase- som hjelper til å bryte ned karbohydrater, stivelse og sukker i korn, frukter og stivelsesholdige grønnsaker
- Protease- som bidrar til å bryte ned protein i kjøtt, nøtter og ost til aminosyrer
- Lipase som er med på å bryte ned fett og oljer i meieri- og kjøttprodukter til fettsyrer
- Cellulase som bidrar til og bryte ned og hjelpe til i fordøyelsen av kostfibre